Tradisjonsrik jubilant

Sveinung Arnestad har nettopp flytta inn i nybygget leilighet over butikken i Ølen sentrum. En brunmalt fasade inviterer inn kunder på jakt etter noe på armen. Mannen som aldri skulle blir urmaker, ser nå tilbake på 25 år som nettopp det. Urmaker Arnestad fører japansk og sveitsisk urverk som Seiko, Maurice Lacroix og Victorinox, som eneste urforretning mellom Haugesund og Telemark.

Andre generasjons urmaker Arnestad elsker fremdeles å skru på finmekanikk, å finne roen i sin egen verden inne i verkstedet.

– Hva er det med klokker?-

– Nei, hva er det med klokker?

Arnestad må tenke litt.

– Fascinasjonen er det mekaniske. Det er en egen ro å sitte og skru på små og store klokker. Det er den samme mekanikken som for hundre år siden, alt er nøye tilpasset, sier Sveinung.

Historien til Urmaker Arnestad sitter godt i veggene. Mekanismen er som sagt den samme som da faren Svein begynte. I 1950 ble han lærling hos skjoldabuen Leif Austrheim i Kallevikshuset i Ølen. Svein Arnestad tok over i 1956, og hadde butikken der frem til 1974. Da satte han opp bygget som i dag huser forretninga og en leilighet. Etter hvert ble Sveinung spurt om ikke han skulle ta over? Han var helt sikker på at han skulle jobbe utendørs, med fysisk arbeid – før han snudde noen år etter militæret. Kjærleiken til fruen var det som gjorde at Sveinung snudde og ville overta urmakerbutikken.

Arnestad junior begynte tidlig å jobbe i forretningen, og har ekspedert kunder og jobbet i verkstedet med lommepenger som betaling. Han kaller det å hjelpe folk «jysla kjekt», møtet med kundene er det viktigste. Mange i regionen har stor fascinasjon for klokker, og har kunnskap som Arnestad synes er av stor interesse.

– Jeg har kunder som er ekstremt interesserte i klokker, som kan fortelle meg om merker, navn og modeller, sier Arnestad.

Selv har han en Seiko Prospex med Grand Seiko-urverk. Arnestad har en forkjærlighet for den japanske produsenten, som har fulgt han i mange år. Seiko har vidt spekter av klokkefamilier, god kvalitet og leverer alt fra prisgunstig urverk til det eksklusive.

– Hvorfor valgte du akkurat den klokka?

– Det er en limited edition med grønn tallskive, som er en hyllest til Japans første

verdensarvsted og er et veldig populært dykkersted. Grønnfargen gjenspeiler fargen fra de gamle sedertrærne i Yakushima. Jeg fikk den frå en forhandler i Sverige via importøren i Norge.

Urmakeren ser en økende interesse for mekanisk, eller batteriløst, urverk. Og uansett merke, vet Arnestad at han kan få god service hos produsenten om det skulle være noe. Det er avgjørende, også når det gjelder smartklokker. Men:

– Jeg kommer ikke til å ta på meg smartklokke. De har for mange funksjoner.

– Hva mener du en klokke skal gjøre?

– Holde tida, være robust og fin å se til.

Sveinung Arnestad

  • Uteksaminert ved Ringsted tekniske skole i Danmark i 1996
  • Hadde læretid hos den tradisjonsrike urmakeren Aksel Nygaard i Haugesund
  • Tok over familiebedriften fra faren Svein Arnestad i 1998

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *